Mácsonya nagyapját meg akarja gyógyítani, ezért végül herceg lesz.

Sánta Tehén

Sánta Tehén

Mácsonya hazatér - Városlény - Gabur meggyógyítása - Lakodalom előkészítése - Menyasszony kiadása 2021-05-21

2021. május 21. - Kárász

Mácsonya hazaér

Mácsonyáék nyugodtan poroszkálnak az erdei úton. Kagylókürtölést hallani. Mácsonya lelassít. Előveszi kürtjét, és háromszor leadja a Csen törzs köszöntő jelét. Egy tisztásra érnek, megállnak. A lombok szétnyílnak, új utat mutatnak. Mácsonya leszáll marhányáról, gyalog vezeti a csoportot tovább. Fél órát mennek szó nélkül a látszólag úttalan erdőben. Az út végén, egy vonalakkal kifestett fánál Mácsonya megáll. Jobb kezét a törzsi jelre teszi, és vár. A fáról leugrik 2 mungekar, kaleidoszkóppal megvizsgálja a társaságot. Kézfogással üdvözlik Mácsonyát, és tovább engedik a megnyíló úton. Visszaugranak a lombkoronába.

Az út kiszélesedik, befut a városlénybe. Vége az erdő csendjének.

Erdő mélyén él a városlény. Tömegét fák és bokrok adják, távolról nem is lehet az erdőtől megkülönböztetni. A fák öles törzsei összefonódnak, egymást szilárdítva - statikailag határozatlan térrácsot alkotva - törnek a magasba. Terepszinten a törzseken kívül szinte semmi sincs. A fatörzsek össze vannak festve jelekkel, feliratokkal, képekkel vagy graffitikkel. A lombkoronában az ágak közötti teret nagy, hagyma alakú hajlékok töltik ki, amikben mungekar családok élnek. Vannak még raktárak, vezetékek és közlekedési folyosók is. A gyökérszintben istállók és műhelyek helyezkednek el. A városlényt a helyi sarjerao fejleszti és üzemeli, mungekarok a törzs druidái közvetítésével érintkeznek vele. A városlény most téli üzemmódban van.

Mácsonya a fatörzsek között léptet, köszönget az ismerősöknek. Megérkezik a fájához. Ezt a fát ő lakja, béreseivel, cselédeivel és jobbágyaival. Béresei egy hagymagömbben leereszkednek. Üdvözlik a gazdát, lemálháznak. Közben tájékoztatják Mácsonyát, hogy Gabur és udvara eltávozott a vágtázó nászmenettel.

Felvezeti Irrepitet a lakához. Izvorul is velük tartana, de a cselédek rendre utasítják. Átküldik a cselédlépcsőre. A kavarodást fölhasználva Irrepit patelmufflonja eltűnik. Nyilván hazaindult, de ez most senkit sem izgat. Később se. Nem is az övé.

Városlény

Izvorul elfoglal egy benyílót a béresek szállásán. Kirakja kevés (összelopkodott) holmiját egy polcra, hozat magának egy fedeles íróasztalt. A madár kalitkáját a benyíló plafonjára függeszti. Szépen elrendez mindent. Amilyen toplák ő maga, olyan takaros a lakrésze. Kap új ruhát, meleg csizmát és egy subát a hideg ellen. De csak fürdés után veheti föl, ez nem tetszik neki. Kér 1 tarisznyát is. Csatangolni indul, felfedezi a várost. Kis testmérete miatt könnyen talál átjárókat, közöket, amik lerövidítik az utat. Lemegy a műhelyszintre. Az üvegfúvóktól kér lombikokat, pipettákat, egyéb laboratóriumi eszközöket. A szabóműhelyben televarratja a ruháját és subáját zsebekkel. Fűszerraktárban becsomagoltat 2 tucat port, és hazaküldi Mácsonyához. Majd ott kifizetik. Még pár raktárt meglátogat, de aztán lebukik. Észreveszik, hogy a zsebeibe is pakolt pár értékes dolgot. Ebből kergetőzés lesz, Izvorul beszalad a bálák közé, polcokra mászik, átlendül a csilláron, eltűnik a szellőző kürtőben.

Sövényen kívül találja magát, szemben az erdővel. Nagy bátran elindul, növényeket és ásványokat gyűjt. Amikor tele a tarisznya, fordul vissza. A kapun nem mer bemenni, mert esetleg elkobozzák a fáradtságos munkával összelopkodott vegyszereket. A sövény mellett járkálva bekeveredik a hazatérő marhánygulyába. A marhányok lába között bujkálva sikeresen átjut az ellenőrzésen. Azt hiszi, nem vették észre. Pedig a kapu ágai között rejtőző ködszerzet meglátta, a tathár kiszagolta. De már ők is tudták, hogy ő Izvorul Tamaduirii, Mácsonya büdös udvari bolondja.

Hazaérve lepakol az íróasztalra. Kell egy szekrényt is hozatnia a benyílójába, mert a gyűjtött és lopkodott holmik már nem is férnek el. A laboratóriumot összeállítja a konyhán, elkezdi az Elixír készítését. Szakács és kukták érdeklődve figyelik, ezért produkál egy kisebb robbanást. Így eléri, hogy a konyhások többet nem zavarják, viszont hozathat újabb üvegárut, és kereshet új helyet a laboratóriumának a konyhán kívül. Úrrá lesz a helyzeten, 2 nap alatt felnőtté neveli az Elixírrel a szépen szóló madarat. Éppen időre, mert kezd nótázva hazaérni a nászmenet.

Gabur meggyógyítása

Gabur és a főnökség betelepszik a totemház nagytermébe. Kapnak káposztalevest meg a szokott ételeket macskajaj ellen. A legénységet is kiszolgálják a konyhások. Kialakul egy hangulatos afterparti.

Étkezés végén bevonul Mácsonya Irrepittel és Izvorullal. (Izvorul pórázon van tartva.) Irrepit egy kendővel letakart kalitkát tesz Gabur széke elé.

Mindenki elhallgat.

Irrepit leveszi a kendőt a kalitkáról. Mindenki fölhördül. A madár olyan szép, mint a páva. De a tollai sárga, narancs és vörös színben pompáznak, arany csillogással. Szeme gyémánt-fehéren csillog, taraja éjfekete. Inkább gyöngytyúk nagyságú fácánra hasonlít.

Irrepit fuvolázni kezd a szépen szóló madárnak. Madár átveszi a dallamot (J. S. Bach - D-moll toccata és fúga BWV 565, fuvolán előadva). Már egyedül énekel negyed órája, Irrepit is tátott szájjal hallgatja.

Mindenki könnyezni kezd a szép nótától. Gabur is, mert elmúlt a süketsége. Fölkel, magához öleli Irrepitet.

Társaság zsibongani kezd, értékelik a csodás gyógyulást. Hargita botjával koppant, csendet parancsol.

– Kedves nagyapám! Ő Irrepit Calidus – kezdi a bemutatást Mácsonya. – Medve Anya papnője. Érte cserébe kaptam meg a porváriaktól Izvorult, de mégsem. A Megtestesülés asszonyának szánták, de mellettem jobb és érdekesebb élete lesz szerinte.

– Ki az az Izvorul?

– Izvorul Tamaduirii a Magasság Kútjának őre – mutat Mácsonya a gnómra. Izvorul előlép és meghajol. – Hála Egetverőnek, már ki tudom a nevét hibátlanul mondani. Oszlopos remete, a klónozás legjobb alkalmazója. Madarász vele készíttetett fiatal klónmásolatot vénségesen vén szépen szólójáról. Egy számfeletti másolatot én is kaptam, hogy tégedet meggyógyítson.

– Ezért az ótvaros gnómért akarta Porvár Irrepitet cserébe?

Izvorul nagyon megsértődik, ki akarja kérni magának, de nem jut szóhoz.

– Csak akarta. De Róka beöltözött menyasszonynak Irrepit helyett, és a végén mindenki örült – folytatja Mácsonya.

– Ki az a Róka?

– Egy átkozott boszorkány. Amikor utoljára láttam, oroszlánok elől menekült.

– Nem örült mindenki Rókának, de sikerült egy másik menyasszonnyal elboronálni a véleménykülönbséget.

– Most már mindegy. Lényeg az, hogy hallasz!

Társaság zsibongani kezd, értékelik az érthetetlen beszámolót. Hargita botjával koppint, csendet parancsol.

Gabur megöleli Mácsonyát és Irrepitet. Izvorul hiába vár, kimarad az ölelgetésből.

– Rendezünk nektek rendes esküvőt. Nem kell most már sietni!

Lakodalom előkészítése

Mácsonya sógornői elvonulnak Irrepittel. Először megnézik a kelengyéjét, aztán az esküvői ruhát. Hívnak szabót, hoznak még anyagokat és kiegészítőket. Kezdik a menyasszonyi ruha csinosítását csipkékkel, ékszerekkel, hímzésekkel. Irrepitnek van határozott elképzelése, amit véd és érvényesít.

A ruha egyre szebb lesz, megfelelve a mungekar szokásoknak, a medvepapnői viseletnek, utal a cenerentek díszruhájára is, és kiemeli Irrepit szép szemeit, csinos arcát, jó alakját. Teljesen fehér.

Legények elvonulnak Mácsonyával vadászni. Kell a lakodalomhoz egy jól megtermett harsvaradan, de ha többet is elejtenek, az nem rontja a hangulatot.

Kisebb kondát sikerül a hálókba hajtani.

A vadhús előkészítése és beszállítása után a társaság a konyha köré telepedve bíztatja Mácsonyát, hogy általában senki sem szokott a házasságba belehalni, vannak előnyei is, és hasonló közhelyek. Levágják a haját smirglire. Idősebbek átismételtetik Mácsonyával a vőlegényi feladatokat a ceremónia során.

Gabur kiküldi a meghívókat a többi törzs vezetőinek, ellenőrzi a helyszíneket, összeül pusmogni a családfőkkel és a javasokkal.

Mácsonya hazaérkezik, és megtudja, hogy Irrepit eltűnt.

Szokásos eljárás szerint a menyasszonyt szülei házából kéri ki és vezeti el a vőlegény. De Irrepitnek itt – közel és távol – egy darab rokona sincs. A Kígyó Szövetség veszi karjai közé, hogy a szokásoknak és bevett ceremóniáknak megfelelően történjen az esküvő. A kígyóboszik őrzik, kísérik mindenhova. A kikérés előtt bezárkóznak vele a totemházba, hogy a vőlegény ne is lássa. Beöltöztetik, ők is felveszik koszorúslányi öltözetüket. Mindenki lefátyolozza magát, köpenyt terít magára. Így teljesen egyformának tűnnek. Énekelnek. Váratlanul elkezdik a Kígyó idézésének ceremóniáját, hogy Irrepitet bevonják körükbe. Irrepit ebben nem hajlandó részt venni: hű Medve Anyához. Lesz ebből hangos veszekedés, kis verekedés. Mit kis verekedés? Kígyók csavarodnak Irrepit kezére, falhoz csapja őket. Két banya hátra feszíti a karjait. Itt kezdődnek a problémák, mivel Irrepit a pusztakezes harc mestere. Bukfenccel kiszabadul, hátra szaltóval a banyákat fejbe rúgja. Keresi az alabárdját, de csak egy hosszú botot talál.

Négy banya négy irányból rohan rá sikítva. Felugrik a plafonig, a banyák egymásra esnek. Irrepit sarokkal rájuk.

Ekkor kopognak háromszor és erősen.

Irrepit és a kígyó szövetség között az ellentét fönnmarad, ezért küld neki Medve Anya kecskeembereket testőrnek, lakájnak.

Menyasszony kiadása

A ceremóniamester botjával háromszor és erősen bekopog a folyosóról – jelezve, hogy megérkezett a vőlegény és kísérete.

Mácsonya sárga és fekete selyemfoltokból varrott császárkabátot visel, a többi ruhája (úgymint ing, térdnadrág, mellény, kiegészítők) fehérek. Kísérete ugyanolyan udvari ruhában van, csak a színek mások: a császárkabát patinazöld bársony, térdnadrág, kalap és mellény terrakotta, kiegészítők bézs színűek. Mindenki gallérján csen kua kitűző van, fehér szalagbokrétával. Cipők feketék, piros sarokkal. Lakájok is így vannak öltöztetve, csak cipősarkuk nem piros.

Vőlegény és kísérete nagy ívben hátradobja a kalapját. Egyszerre koppantanak botjaikkal hármat, de gyorsan.

Ajtó lassan kitárul. A koszorúslányok kivonulnak. Körüljárják a vőlegényt. Közben mindenfélét sziszegnek, súgnak neki. Hogy milyen csinos, milyen elegáns, milyen szép a járása. Inkább menjen velük, felejtse el a menyasszonyát.

Mácsonya tudja, hogy csinos és elegáns, mert indulás előtt megnézte magát a tükörben. A cselédek sem engedték volna el fáradt ruhában, még utolsó pillanatban is igazítottak valamit a mellénye gombolásán. Irrepitet pedig nem fogja elfelejteni bármilyen ígéretes sziszegésért. Némán tűri a kígyók csábítását.

3 lefátyolozott menyasszony jön ki a menyasszonyházból. Megállnak, a koszorúslányok mögéjük sorakoznak.

– Ha igaz a szerelmed, ki tudod választani a menyasszonyodat. Ha nem, nem lesz ma esküvőd ­– szól a főanya.

Mácsonya erre nem volt fölkészítve.

Nézi a három lefátyolozott menyasszonyt, nem lát különbséget. Körbejárja őket, nem tud választani. A lányok kuncognak. Hangjukról sem tudja megkülönböztetni őket. Szimatolni kezd. Kígyószag mindenhol. Ez nem lehet igaz. Újabb szagpróba, enyhe mézillatot érez. De nem a 3 kiállított leányzó felől. Balra a második sorban álló nőhöz megy, fölhajtja a fátylát.

Kitör a kacagás, megtalálta Irrepitet. Kivezeti középre. Irrepit ledobja köpenyét, megmutatja szépséges menyasszonyi ruháját. Nagy az öröm és csodálkozás.

Irrepit Mácsonyába karol, indulnak a szertartásra.

 

Előző rész >

Következő rész  >

Tartalomjegyzék >

Klopédia >

A bejegyzés trackback címe:

https://hejakutmacsonya.blog.hu/api/trackback/id/tr9116568046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása