Mácsonya nagyapját meg akarja gyógyítani, ezért végül herceg lesz.

Sánta Tehén

Sánta Tehén

Torony fölállítása - Lánykérés - Station megtámadja Baba Yagát - Porvár határa 2021-04-25

2021. április 25. - Kárász

 

Torony fölállítása

Veresdombról lelegelték a patanvalok a bozótot. Most már ellátni a Borzanatig, másik irányban majdnem a végtelenig. De közben van az erdő, Vadonfölde.

A domb tetején yetik egy 15 méter mély gödröt ástak, most eresztik bele a Sánta Tehén búvárhajót. Orrával előre. Kötelekkel biztosítják, rudakkal igazgatják a hajótest csúsztatását.

A gödör szemben lévő oldalánál áll Rontó, onnan irányítja a leeresztést.

Rontó 30 éves troll férfi. Ez trolloknál már tisztes kor, mivel átlagosan 40 évet élnek. 420 cm magas, 380 kg a tömege: robosztus testalkatú. Fekete a szeme, tüsi fekete a haja, sötétbarna a bőre, 2 ágú kecskeszakálla van. 2 pár szarva van. Egyik a halántékából nő előre, mint a trolloknak általában. Másik pár a fejtetőről nő hátra, majd a fülek mellé kanyarodik.

Szemmel látható, hogy jó gazdája a csapatának. A yetik (akik köztudottan nagyon ostobák) kiabálás és ösztökélés nélkül pontosan végzik a dolgukat.

A búvárhajó orra lecsúszott a gödör alján kialakított fészekbe. Nagyot döndül.

A durranás megrengeti a környéket. Senki Földje elfjeit is megzavarja. Ráébrednek, hogy kívülállóságuknak befellegzett.

Az építők elkezdik függőlegesbe állítani a hajótestet, közben hatalmas köveket dobálnak köréje, hogy biztosan álljon. Kövek között bontott anyag, szobortöredékek és feliratos határkövek is akadnak szép számmal. Minden nagyobb kő idekerül a környékről, mivel szükség van rá, és a trollok nem szeretnek bányászni.

Hossztengelyét függőlegesre állítja, az orr részt lesüllyeszti az alapba. Támoszlopokkal, feszültségosztókkal, áthidalásokkal megszilárdítja, majd a szerkezeti elemek közeit beépíti. Körülépíti kiszolgálóépületekkel, bejáratot készít hozzá. A toronyban lépcsők, csúszdák és felvonók kötik össze a szinteket. A hajtóművet átalakítja, tengelyére szélmalmot helyez. A torony mellé gabonasiló és szeszgyár is épül.

Áll már a torony.

Lánykérés

Lankás hegyoldalon léptet Mácsonya fölfelé. Elérik az erdőhatárt. Róka rejtekhelyet keres, aztán megmutatja az utat Mácsonyának.

– Köszönj szépen, mutatkozz be, és mond el a célodat: a lánykérést! – mondja Mácsonyának.

Mácsonya marhányol az erdőben fölfelé. Az egyik ormon meglátja a templomot.

Medve Anya temploma erődtemplom az erdei magaslaton. Be van kerítve alacsony kőfallal.

A bejárati kapuoszlopok és az áthidaló különböző medvealakokkal van díszítve, mint egy barokk kapubálvány és egy indián totemoszlop keveréke. A kapu fölött medvebocsokkal támasztott címer van, benne 5 koronás medvefej. A bejáratot egy gerendákból ácsolt felvonóhíd, valamint egy hatalmas és erős kapu biztosítja.

A várfalhoz és a templom falához körben kisebb épületek vannak ragasztva a zarándokok elhelyezésére és ellátására.

A templom belsőudvaros épület. Kapuja kovácsoltvas rács, ami ugyancsak medvealakokkal van díszítve. A tető külső élénél balusztrádos járda van. A tető befelé lejt, és lapos. A falhoz belülről cellasor van építve, ez előtt oszlopsor szegélyezi a belső teret. A cellákban van a templom felszerelése, és ott laknak a papnők. Az udvar bejárattal szembeni végében áll egy kőből készült ágaskodó medve szobra, ami szépen kikészített medvebőrrel van letakarva. Mögötte medvés jelenetekkel kihímzett hatalmas függöny takarja el a hátsó kerengőt és cellákat. Jó az akusztika. Minden irányból trillázás hallatszik.

Mácsonya a tér közepén megáll.

– Adjon az Isten jó napot, kedves öreganyám!

Kuncogás hallatszik a függöny mögül.

– Szerencséd, hogy öreganyámnak szólítottál, Senki Földje várnagya! Mi szél hozott ide, ahol a madár is csak ritkán jár? – válaszolja egy női kórus.

– DandeLion küldött.

A függöny hirtelen fölhúzódik. Több tucat tini lány vigyorog a kőmedve mögött, 2 sorban állva. Méltóságteljes lassúsággal elindulnak a lépcsőn lefelé. Minden lépés előtt megállnak egy másodpercre. Szemüket nem veszik le Mácsonyáról.

– Jöttem feleséget vinni.

Vége a ceremóniális méltóságnak. A lányok ujjongani kezdenek, rárohannak Mácsonyára. A tülekedés célja, hogy ki kapja el Mácsonya kezét. Irrepit Callidus lesz a szerencsés. Elgáncsolja az előtte járót, Mácsonya mellé ugrik. A többieket láthatóan megfenyegeti. Azok ijedten visszahúzódnak és duzzognak.

Irrepit nem engedi el Mácsonya kezét, húzza a kijárat felé. A többi papnő secperc alatt összepakolja Irrepit holmiját 2 hajóbőröndbe, 3 bálazsákba, 1 diplomata táskába és 4 ridikülbe. Elveszik az egyik zarándok patel-muflonját, rápakolják a kelengyét. (Zarándok csak legyint, mert a patel-muflon úgyis haza fog szökni.) Nászindulót énekelve kikísérik a fiatalokat a templomból. A nagykapuig mennek, ott a papnők puszival búcsúztatják Irrepitet.

Mácsonya feldobja Irrepitet a patel-muflon nyergébe. Előkeres 1 bundát, és Irrepitre adja. Ő is nyeregbe pattan, elindulnak a völgy felé. Nyíllövésnyire érnek, visszafordulnak. Látják, hogy a templomerőd kapuja be van zárva. Most húzzák fel a felvonóhidat.

– Eszembe sem jutna visszamenni – duzzog Irre. – Mindig ilyen bőbeszédű vagy?

– Általában nem. De most elhatalmasodott a közlésvágyam.

Kocognak tovább a fák között. Irrepit fuvolázni kezd. (Keresztes lovagot Mini együttestől, Sirályok nagylemez, ISBN SP 954). Szépen játszik.

Egyik útfordulóban ott alszik Róka. Álmodik. Egy hatalmas nyúl kérdezgeti, hogy mit tudna segíteni? Róka boldogan válaszolna, amikor rájuk ront egy tucat meztelen rókaállarcos. Nyúl a levegőbe ugrik, Róka felébred.

– Szervusz, Vágyak Titkos Útja!

– Szeva, boszi!

– Ismeritek egymást? – kérdi Mácsonya.

Róka és Irrepit kuncog.

– Mi ez a bunda? – folytatja Irrepit, figyelmen kívül hagyva a közbeszólást.

– A dalnokok versenye után nem ment ki fejemből az egyik balladának a refrénje. Állandóan azt hallottam, hogy „Herceg! hátha megjön a tél is?” A hegyben csatangoltam, és megláttam a Lassú Víz gejzírt. Gondoltam, hogy egy forró fürdő megszabadít a nótától. A gejzírben rókatáltosok szaunáztak. Bundáik fel voltak akasztva szellőzni a parti fűzfára. Az egyik mérete nekem pont megfelelt. Fölvettem, mert ez megadta a választ a kérdésre, hogy „hátha megjön a tél is?” Csinos, fényes és vörös bunda. Jó meleg. De nem bírom levenni. Rámátkozták.

– És az átok akkor szűnik meg, amikor a Holdbéli Nyúl úgy akarja. Mindenki tudja. Beszéltél már vele?

– Nem bírom elkapni.

– Róka képében elég nehezen tudsz majd beszélni vele.

– Megállapodtam Perikolosoval, hogy megépítem udvarának a kerítését. Akkor segít.

– Kecskeemberek mikor esznek meg?

– Ha utolérnek. 

A 2 nő békésen cseverészik, ami megnyugtatja Mácsonyát. Legalább nem neki kell szóval tartani a menyasszonyt.

Station megtámadja Baba Yagát 

Baba Yaga mozsarán süvít az erdő fölött. A mozsártörővel egyensúlyoz, kormányoz. A fák közül felemelkedik egy bőröndlovas (Station). Baba Yaga nem veszi figyelembe, majdnem összeütköznek. Baba Yaga süvít tovább, Station üldözni kezdi. Fölzárkózik mellé, pálcájával odavág. A vénasszony visszaüt a mozsártörővel, Station elhajlik. Baba Yaga nem lassít, pedig Station folyamatosan zavarja repülését. Előre kiszámította a pályát, a mozsár nem mehet neki semminek. Station egyre agresszívabb, már vállával lökdösi az öregasszonyt. Kap egy újabb ütést a mozsártörővel, ez fáj. Bőröndhal elveszíti az irányítást, forog, pörög, berepül a fák közé. Station kikormányozza a veszélyes törzsek és ágak közül.

Baba Yaga örül, hogy megszabadult a versenytársától, de a mozsár is irányíthatatlanná vált. Baba Yaga egyensúlyoz, vészleszálló helyet keres. Végül mozsarával egy legelőre esik. Öregasszony mozsarában ülve össze-vissza pattog a mezőn. A mozsár döndülései idehívják a farkasokat.

Station meglátja a mezőn Baba Yagát énekelni, dobolni, táncolni. Elvigyorodik, leszáll.

– Gyertek csak! Gyertek – mondja mosolyogva az öregasszony.

Stationnek jólesik a kedves hívogatás. Előveszi mindent lenyűgöző kígyófolyondárt, és indul Baba Yagához.

De a szívélyes invitáció nem neki szólt, hanem az erdő farkasainak. Rárontanak Stationra. Station pukkantyúkkal és ködgránátokkal védekezik, de egyre szűkebb körön tudja csak kívül tartani a farkasokat. Füttyszavára leereszkedik a bőröndhal. Station nyeregbe ugrik, észvesztve menekül. Ott maradt a lenyűgözője, kicsit sajnálja. Magasra nem mer emelkedni, mert az eset megfigyelését elkezdték a tűzsólymok. Lejjebb ereszkedni sem mer, mert a farkasok magasugrásban is jók.

Egy falka farkas üldözi kitartóan.

Station bőröndhalán süvít a képen keresztül. Nagyon siet. Cilinderje majdnem lesodródik. Hátranéz, végre nem lát farkast. Ez megnyugtatja. De az nem, hogy Baba Yaga nem felejt. És a farkasok sem.

Porvár határa

Hajnalodik.

Megérkeznek Porvár határába.

– Vedd fel a menyasszonyi ruhád! – mondja Mácsonya.

– Miért? Nem Vadonföldén lesz az esküvő? – ­kérdezi Irrepit.

– Mert DandeLion nem hagyhatja el Porvárt.

– Mi közöm nekem DandeLionhoz?

– Ő lesz a férjed.

– Az én férjem te leszel.

– Világosan megmondtam, hogy DandeLion a lánykérő.

Irrepit Callidus lerántja Mácsonyát a marhányról, és az arcába ordít.

– Azt mondtad, hogy feleségért jöttél.

Irrepit feldönti Mácsonyát, birkóznak. Mindig az beszél, aki a másik fölé kerekedik.

– De mondtam, hogy DandeLionnak a feleségéért.

– Csak azt mondtad, hogy DandeLion küldött.

Elkapja Mácsonya füleit, és az arcába kiabálja:

– Csak neked öltözök fehér ruhába!

Ha az ütéseket és pofonokat nem vesszük figyelembe, akkor csend szakítja meg a társalgást. Végre Mácsonya megszólal:

– Örülnék, ha te lennél a feleségem. De Porvár nem adja ki Izét, ha nem kap menyasszonyt. Nagypapám nem gyógyul meg, ha nem viszem a madarat.

Birkózásnak vége.

– Ilyen lánykérést sem láttam még – jegyzi meg a róka.

– Színleld az esküvést, és majd megszöktetlek.

– Ha színlelem az esküt, Medve Anya üldözni fog életem végéig.

Újabb csend áll be az eszmecserében. Most már verekedés sincs, csak tanácstalanság. Fiatalok fölsegítik egymást.

Róka körülnéz, meglát 1 pocsolyát. Úgy fordul, hogy a vízfelszínen Irrepit tükörképét láthassa. Beleveti magát a vízbe, teljesen elmerül. Kijön, elkezdi a vizet kirázni a bundájából. A harmadik vízrázás után ott áll a megtépázott jegyesek előtt menyasszonyi ruhában, Irrepit Callidus pontos másaként (csak rókaszeme van).

 

Előző rész >

Következő rész >

Tartalomjegyzék >

Klopédia >

A bejegyzés trackback címe:

https://hejakutmacsonya.blog.hu/api/trackback/id/tr4516512640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása