Mácsonya nagyapját meg akarja gyógyítani, ezért végül herceg lesz.

Sánta Tehén

Sánta Tehén

Csere - Visszaérkezés Madarászhoz - Róka visszaváltozik – Üzenet – Kharmatalok leállítják az oroszlánokat – Vacaktár – 2021-05-18

2021. május 18. - Kárász

Csere

Kapuőrök jelentik a reggeliző régenseknek, hogy 1 mungekar és 1 menyasszony áll a kapu előtt, hajnali fénysugarakkal a hátuk mögött.

Régensek fölpattannak, parancsolgatni kezdenek. Szolgák fölbolydulnak, bezizzen az egész palota.

Magasság Kútjánál megjelenik egy raj marcona hajdú. Fölszólnak Izvorulnak:

– Gyere, adunk a mungekarnak.

Izvorul boldogan leugrik a kötélről, szalad a hajdúkkal a kapu felé. Hajdúk váratlanul beledobják egy szökőkútba. Többször lenyomják, amíg a kosz és mocsok leázik róla. Ráadnak egy katonai köpenyt, és megfenyegetik egy hajvágással. Ollóval levágják a köpeny hosszából a felesleget. Izvorul abbahagyja az ordítást, csak duzzog. Lába nem éri a földet, ahogy a hajdúk tovább cipelik.

Magasság Kútjából kisuhan egy vörös sólyom. Emberarca van, szárnya lángol.  Körözni kezd, aztán ráül a kötélre. 3 másik követi. Néznek minden irányba. Egyik ott marad, a többi fölrepül a kútba.

 - - -

Régensek és udvartartás a kaputéren gyülekezik türelmetlenül.

Egyik utcából beszaladnak a hajdúk Izvorullal. Régensek intenek, városkapu mindkét szárnya kitárul.

A felkelő Nap sugarai elvakítják a fogadásra érkezett küldöttséget. Csak 2 alak körvonalait látják átjönni a kapu alatt.

Mácsonya kézen fogva vezeti a menyasszonyt a tér közepéig. Elengedi, gyorsan távozik Izvorullal.

Régensek előtapsolnak egy gyaloghintót. Beleültetik a menyasszonyt.

Róka élvezi a helyzetet. A gyaloghintót fölemeli 4 törpe, elindulnak a városközpont felé. Régensek és oroszlánjaik adják a díszkíséretet.

Arra jár a hajnali szél. Háztól házig szalad, mindenkiről mindent tudni akar. Körbelengi a menyasszonyt, aztán az oroszlánokat. Oroszlánok megérzik a rókaszagot, morogni és szimatolni kezdenek.

Visszaérkezés Madarászhoz

Mácsonya és Irrepit vágtat az erdőben. Izvorul mérsékelten élvezi a menekülést, a zötykölődést.

Lassítanak. Izvorul megszólal:

– Hatott a por?

– Melyik?

– Amit rád szórtam a letartóztatáskor.

– Nem vettem észre.

– Talán megettek az oroszlánok?

– Nem, mint látod.

– Akkor hatott. Hehe. Oroszlánok szeretik a fűszerkeverékemet. ParaCelsus Alapítványnál kísérleteztem ki.

– Köszönöm. Nem tudtam. Nagyon köszönöm. Máskor is legyél szíves ilyen védőporral segíteni!

Megérkeznek Madarász kőkerítéséhez. Irrepit pikuláján elfújja háromszor a „Zúzám drágulj” című népszerű megnyitó dallamot. Kapu nyílik a falon. Beléptetnek.

Madarász már az ajtóban várja őket.

Róka visszaváltozik 

Főutcán cipelik a gyaloghintót. Az oroszlánok egyre vadabbak, bömbölnek. Egyik régens megállítja a nászmenetet, pusmogni kezd a többivel a rossz ómenről.

Róka megijed. Érzi, hogy nem tudja már fönntartani az illúzió varázst. Föláll a hordszékben. Piruettel körbefordulva meglátja, hogy körül van véve gyanakodó oroszlánokkal. Következő piruett alatt visszaváltozik rókává, így kiesik a menyasszonyi ruhából.

A menyasszonyi ruha még tartja formáját, de Róka már elinal. A kíséret csak akkor veszi észre a változást, amikor a ruha összeesik.

Az oroszlánok bömbölve Róka után vetik magukat.

Róka a mellékutcákba rohan, oroszlánok utána.

Róka a főúton vágtat, oroszlánok utána. Nép általában sikeresen tér ki a hajsza elől, de azért pár útba eső közlekedési eszköz és utcabútor darabokra esik.

Őrök a városkapuban kordonba állnak, hallva a város felől a ribilliót. Róka átszalad az őrök lába között, kivágtat a városkapun. Őrök félreugranak látva az üldöző oroszlánok elszántságát.

A halálos hajsza a városon kívül változatlan sebességgel folytatódik.

Üzenet 

Pericoloso Appoggiarsi este a lakófa erkélyéről távcsövezi a tájat. Látja a vágtatva érkező Rókát, távolabb az üldöző oroszlánokat.

– Gabur küldjön azonnal menyasszonyt DandeLionnak! – kiáltja Róka.

Pericoloso szokásától eltérően gyorsan beugrik az erkélyajtón. A műszerfalhoz lép, meghúz egy sárga kart.

A fa törzsén megmozdul a kéreg. 4 kéregtollú bagoly libben el a törzstől, elrugaszkodásuk helyén egy odú tárul fel. Róka azonnal beleugrik.

Oroszlánok megérkeznek a fához, keresik a róka nyomát. Ők is beugranak az odúba.

Pericoloso firkant egy A7 méretű papírdarabra, a papírt bedugja egy kindertojásba. A kindertojást kihajítja az ablakon. A tojás elkezd pattogni az ágak között. Egyre magasabbra emelkedik, de mindig visszazuhan. Egyik mozduló faág nagy ívben elpöccinti. A tojás reptében fölemelkedik a felhőkig, folytatva íves pályáját ereszkedni kezd. A földön már rugózva várja teniszütővel a kezében egy troll. Backhand elüti. A tojás újra a felhők magasában repül. (Közben megcsodálhatjuk a giccses naplementét.) Egy hőlégballonban térképező törpe észreveszi a közeledő neonzöld tojást. Rövid keresgélés után előkap a műszerdobozból egy nokedli szaggatót, és továbbüti (a kindertojást). A kindertojás forogva-pörögve repül, leesik Vad Gabur táborára. A mungekarok már távolról észreveszik, tülekedni kezdenek az elkapása végett. Amelyik elkapja, tisztelettel átnyújtja Gaburnak. Gabur szétcsavarja a kindertojást, elolvassa az üzenetet. Innen tudja meg, hogy Mácsonya nevében menyasszonyt kell prezentálni. (Olvasni tud, a süketség nem zárja ki az írásbeli kommunikációt.)

– Bennem a Világ elkelt! – kiáltja. (Kiabálni is tud, a süketség nem zárja ki az ordítozást.) Bennem a Világot a menyecskék azonnal öltöztetni kezdik menyasszonyi díszbe. Összerakják gyorsan a kelengyéjét. Bíztatják, csinosítják, dicsérik, jó tanácsokkal látják el.

Gaburra és a vezérkarra díszruhát adnak. Elővezetik a hátasokat.

Az összes mungekar marhányra pattan, eszeveszett tempóban kiviharzik a táborból. Nagyon vigyorognak.

Kacsabéka szunyókálás miatt kicsit lemaradt az eseményekről. A patacsattogásra fölébred, gágogva próbál tájékozódni a kialakult összevisszaságban. Meglátja Gaburt, ahogy ügetésben kezdi vezetni a nászmenetet. Hatalmas ugrásokkal nyomába szegődik, végül felpattan egy marhányra. A vágtató marhányról vágtató marhányra ugrik, egyre közelíti gazdáját. Utoléri, befészkeli magát a nyereg mögé. Átfogja Gabur derekát, fejeivel próbál gazdája válla fölött, hóna alatt előre kukucskálni.

A nászmenet - mint egy hóförgeteg - egyre vadabb vágtában halad a pusztában.

Kharmatalok leállítják az oroszlánokat 

Róka a sötét járaton keresztül menekül eszeveszetten. A járat egyre meredekebb, átmegy csúszdába.

Potty. Róka kharmatal trógerek között találja magát, akik nagy mennyiségű zsákmánnyal trappolnak az osztályozó üzem felé. Hamarosan az oroszlánok is beesnek a szállító járatba. Róka elbújik a kutya méretű munkások között. Direkt komiszkodik a dolgozókkal, elgáncsol párat, megharap párat, lelöki a szállítmányt. Kharmatalok méltatlankodva kattogni kezdenek. Közben megjelennek bakterek és rohamgárok, akik az oroszlánokat akarják kituszkolni. A kattogás egyre gyorsul. Szirénázás kezdődik.

Róka következetesen a kharmatalok között rohangál, az oroszlánok már nyomát tévesztették. Nem is tudnak vele foglalkozni, mert 6 rohamgár osztag és számtalan bakter tépi, cibálja őket. Bakterek szirénáznak, rohamgárok dübörögnek. A zaj a bolyban már elviselhetetlen.

– Oroszlánszagot érzek! – riad föl a kharmatal őskirály. Fejszelvényén lévő bibircsek tüske alakúra duzzadnak, koronázzák a megjelenését. Elindul egy tágasabb tér felé, közben lágyan szirénázni kezd. Az oroszlánokkal küzdő rohamgár és bakter kharmatalok is a tágasabb tér felé csalják az oroszlánokat.

Őskirály dobszót hallatva az oroszlánokra veti magát. Felegyenesedik, harap és rúg. Amikor minden oroszlán már csak vele foglalkozik, a kharmatalok visszahúzódnak. Őskirály második szelvényén a bibircsek megduzzadnak, és gázt permeteznek szét. Ettől az oroszlánok elájulnak. Őskirály dallamot vált: a folyosón huzat keletkezik, ami kifújja a gázt.

Kharmatalok bebábozzák az elkábított oroszlánokat. Kivonszolják őket a húsraktárba.

Vacaktár 

A vész elmúlt a kharmatal bolyban. Rohamgárok visszavonulnak a laktanyába, bakterek szétszóródnak a megfigyelési pontokra. Munkások felveszik a terhüket, indulnak a raktárakhoz.

Róka egy sarokban sunnyog. Amikor a kattogás visszaesik normális szintre, bóklászni kezd a bolyban. Néha a bakterek észreveszik, ebből fogócskázás majd bújócskázás lesz. Róka jó mindkét játékban. Elbújik egy kisebb raktában. Elég rossz itt a levegő, mindenféle vacak van beraktározva. Bronz sisak, vas sisak, bőr sisak. Menyasszonyi ruha. Kalitka, bőrönd, ridikül. Cipők, övek, mozsarak. Képkeretek, könyvek, kefék. Róka néz, szimatol, válogat. Mikroszkóp, teleszkóp, kaleidoszkóp. Monokli. Van minden a vacaktárban, ami kharmatal számára haszontalan.

Róka halkan visszatér a ridikülökhöz. Keresni kezdi a legnagyobb belméretűt, ami amúgy a legkisebb külméretű. És jól is néz ki. Egyik bugyorból kiesik egy kulcscsomó, csengő hangja van. Róka megmerevedik, lekushad, vár. Nem hall semmit, nem történik semmi. Újra forgatni kezdi a ridikülöket, de sokkal óvatosabban.

Csak annyi ideje marad, hogy a vizsgált ridikül tartalma közé harapjon, amikor nyakon csípi egy lábujjhegyen érkező rohamgár. A rohamgár a levegőbe emeli, jól megrázza. Minden potyog szanaszét, Róka fogai között csak egy bőrkötésű notesz marad. Keményen harapja zsákmányát, nem engedné el semmiért. De nem is akarja a rohamgár elvenni az ócska bőrös-papíros vackot. Kiviszi Rókát a bolyból. Meglengeti, és jó messzire hajítja.

 

Előző rész >

Következő rész >

Tartalomjegyzék >

Klopédia >

A bejegyzés trackback címe:

https://hejakutmacsonya.blog.hu/api/trackback/id/tr1616565094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása