Mácsonya nagyapját meg akarja gyógyítani, ezért végül herceg lesz.

Sánta Tehén

Sánta Tehén

Rajtaütés - goblinvadászat - totemház - Piócás árok - vágta a jó hírrel - befutó - 2021-04-09

2021. április 09. - Kárász

Rajtaütés

Éjfél van. Minden havas vagy jeges. A vonatút is.

Goblin őrjárat badgerol az út közepén. A zeniten pihenő Vörös Szem piros fénnyel világítja meg a tájat. A vonatúton hamarosan követi az őrjáratot 8 lokoszaurusz és rengeteg goblin. A goblinok ütéssel, veréssel és ordítozással ösztökélik a lokoszauruszokat. A Sánta Tehén feliratú roncsot vontatják titokban, az éj leple alatt. Amikor fölérnek az emelkedő tetejére, megállnak szuszogni. Új erőt gyűjtenek a lokoszauruszok szekírozásához.

Egy sikító nyíl torkon találja a legkövérebb és legnagyobb pofájú goblint. A sikítót nyílfelhő követi. A nyílvesszők Sánta Tehénről koccanva lepattannak, a lokoszauruszok hátát feldíszítik, a goblinokat megölik. Második nyílzápor után mungekar harcosok rohanják le a terepet. Még élő goblinok próbálnak ellenállni. Okosabbak már sikításkor eltűntek a sötétben.

Goblinvadászat

Vad Gabur segédeivel és 20 átokmanóval leereszkedik az útra. A harcosok éppen gyülekeznek, őrséget állítanak. Folyik a kárfelmérés. Az átokmanók ápolni kezdik a lokoszauruszokat. Közben vadul káromkodnak. Gabur a jelentéseket fogadja, aztán menetparancsot ad. Kirajzanak minden irányba a felderítők, az elő- és oldalvédek. Lokoszauruszok tovább vonszolják Sánta Tehenet. Gabur a zsilipnyíláson keresztül bemászik a havon csúszó búvárhajóba. Egy szakasz testőr követi.

Az irányítóteremben örömmel látják, hogy a műszerek a helyükön vannak (mivel a goblinok nem ismerik a csavarhúzót). Gabur megállapítja, hogy a periszkópok működnek. Amíg folytatja a szemlét, a kísérete lökdösődni kezd a periszkópnál. Mindenki kukucskálni akar.

Gabur átmegy a gépterembe, de ezt a többiek nem veszik észre a nagy lökdösődésben.

Mögötte a páncélajtó rendesen becsapódik, kizárva a kacsabékát.

Zsebéből a padlóra dob egy fiolát, széttapossa. A szétömlő létől derengő fény világítja meg a termet. Hosszú, 5 méter átmérőjű hengeres helyiség, vezetékek és állványok szövik be. Tengelyében üzemanyagtartályok sorakoznak. A tartályok mellett és félmagasságban járda van kialakítva.

Kacsabéka gágogására a testőrök észreveszik, hogy Gabur a gépterembe záródott. Feszegetni kezdik az ajtót.

Gabur kihúzza a kardját, és elindul a felső járdán. Az árnyékban néha cikázik valami, surranások hallatszanak mindenfelől. Goblinok bujkálnak, lopakodnak, menekülnek. Gabur leugrik a tartályok közé, mindjárt agyonvág egy goblint. A többiek a terem túlsó feléhez rohannak, Gabur szorosan a nyomukban. Vágja őket, míg az ajtó zárkerekét forgatják. Goblinok éktelenül visítanak, átkozódnak. Páran szembeszállnak Gaburral.

A bejárat kinyílik, Gaburhoz fölzárkóznak a testőrök. A hátul álló goblinok küzdenek, a többi nagy nehezen kinyitja az ajtót. Áthemzsegnek a másik terembe. Gabur utánuk ugrik, vesztére. A goblinok ugyanis becsapják az ajtót. A testőrök megint kint maradtak, most kezdhetik újra az ajtó felfeszítését.

Ez egy hasonló méretű és alakú terem, mint az előző. Ebben gépek vannak. Gabur újabb világítófolyadékos fiolát tapos szét. A folyadék egy része a csizmájára tapad. Égő lábnyomok jelzik az útját. Lassan, óvatosan fellépcsőz a magasabb járdára. A terem közepén jár már, amikor lent mozgást észlel. Leugrik. Ösztönösen szúr, vág, néha talál is. A félhomály a goblinoknak kedvez a kivilágított Gaburral szemben, többen is visszatámadnak. Átokimát kezdenek kántálni. Kap a szerkezet is hatalmas ütéseket és vágásokat. Egyik cső eltörik, az üzemanyag kiömlik a padlóra. Lassan elfolyik, eléri a világító löttyöt a bejáratnál. Begyullad. A lángok lassan terjednek az égő lábnyomokat követve.

A testőröknek sikerül föltépni az ajtót. A beáramló friss levegőtől a szétfolyt üzemanyag lángolni kezd. Egyre több cső törik el a hőségben, egy kisebb üzemanyagtartály fölrobban. A goblinokból freskó lesz, Gabur csak beszorul az egyik szögletbe. Megvédte a páncélja. A testőrök berohannak, fölkapják. Visszaviszik az irányítóterembe, ápolni kezdik.

A tisztek az irányítópultot tanulmányozzák, hamar kiismerik. Lezárják az égő szektort, beindítják a tűzoltó mechanizmust.

Kintről több lovag és katona mászik be. Helyreállítják a berendezéseket, átvizsgálnak mindent, levadásszák a goblinokat.

A vészhelyzet elmúlt, az állomány megnyugszik.

Javasok vizsgálják Gaburt. Pár égési sérülés, nem számít. Leszedik róla a rontásokat és téteményeket. A robbanástól teljesen megsüketült, ezzel nem tudnak mit kezdeni.

Totemház

Gabur süketsége miatt kedélybeteg lett, vezetői feladatait is hanyagolja. Hívnak hozzá orvosokat a Frankenstein Klinikáról, gyógyszerészeket a ParaCelsus Alapítványtól, táncoló papokat a Fény Szentélyéből, ork sámánt a Kőkéz hegyből. Mindegyik hetekig próbálkozik, eredménytelenül.

Az ork sámán után ki kell a termet festeni, nagytakarítást kell végezni. Gabur nem mozdul, csak ül és morog. Természetesen a kísérete vele marad. Egyik szolgáló nem meri körülseperni a süket főnököt. Közben motyog:

– Szegény ember. Ha körbesöpöröm, akkor nem megy többet férjhez. Ja persze, hiszen úgysem megy férjhez, ha már férfi. Ezen már csak a Vajákos Öreganyó segít, ahogy nézem.

A testőrök kuncogva hallgatják, de Hargita fölkapja a fejét.

– Mit mondtál, ostoba némber?

– Én? Semmit, csak motyogok butaságokat.

Kacsabéka ráveti magát a takarítónőre, 4 fejéből sziszeg rá.

– Ismételd meg, amit mondtál! – folytatja a vallatást Hargita.

– Hát úgyse megy már férjhez. – Legényeken kitör a röhögés. Gabur fölkapja a fejét, de nem érti a helyzetet.

– Azt mondtad, hogy valaki tud segíteni.

– Nem azt mondtam, hanem hogy csak egyvalaki tud segíteni.

– És ki lenne az?

– Vajákos Öreganyó, mindenki tudhassa. A Piócás árok mellett lakik.

Kacsabéka hurrázni kezd. Unokaöccsök csapata kirohan, marhányra pattan és elvágtat.

Piócás Árok

Piócás árok egy mocsár szélén húzódik, az út állékonyságát biztosítja. Mindenhol latyak van, befagyott pocsolyák, susnyák és köd. Csak az úton lehet járni biztonságosan. A legények léptetik a marhányokat, a mocsarat figyelik. Egyik észrevesz egy ütött-kopott öregasszonyt, aki bottal piszkál elmélyülten valamit az egyik pocsolyában.

– Aggyon Isten jó napot, kedves öreganyám! – kiáltják a legények kórusban. Öregasszony fölkapja a fejét, körbenéz. Rövid tájékozódás után a mungekarok felé fordul.

– Szerencsétek, hogy szépen köszöntetek. Különben mind békává váltatok volna, aztán várhatnátok a csókos ajkú királylányt.

– Most éppen nem feleséget keresünk – veszi át a szót Mácsonya. – Kedves jó nagypapánk a goblinok miatt megsüketült.

– Ez elég rossz hír – válaszolja Vajákos Öreganyó. Elfordul, újra piszkálni kezdi a valamit a pocsolyában.

– Jönnél-e meggyógyítani?

– Minek mennék?

– Megkapod az összes díjat, amit a tudósok nem bírtak megszolgálni.

– Én sem tudom meggyógyítani. Öregapátoknak csak egy orvossága van: a Szépen Szóló Madár dalát hallgatva elmúlik a süketsége.

Vajákos Öreganyó hirtelen kiránt a botjával valami barnát a pocsolyából. Örül, motyog, nézegeti, bepottyantja a szatyrába. Aztán becaplat a káka közé.

– És az hol lakik? – kiált utána az egyik legény.

– Valahol a Mélyben.

Vajákos Öreganyó eltűnik a ködben.

Vágta a jó hírrel

A legények még hívogatják, de hiába. Ügetésbe zavarva a marhányokat hazaindulnak a jó hírrel.

A rajt a szokott módon sikerült. Kettes számmal Burgunda az élen, fejhosszal követi Mivan. Mögöttük nagy a tömörülés. A mezőny kiér a Bhonge mezőre. Az élen helycsere várható, Burgunda kezdi elveszíteni a lendületét. És igen! Mivan ledolgozza hátrányát. Az élen Mivan, fölzárkózik Ilappan és Rellag. Burgunda kimerült a kezdeti hajrában, már csak a középmezőnyben van. Ilappan, Rellag és Mivan az élen, Távkapcsoló támadja őket, a boly lassan kezd fölzárkózni mögéjük. Megriadt bhongle gulya keveredik a hírhozók közé, ezzel átrendeződik újra a középmezőny. A lovagok tartalékolják a marhányok erejét a véghajrára. Nem sportszerű, de józan a meggondolás.

A csapat bokros területre érkezik. Ez a Harsvaradan bozót. Északon erdő határolja, Dél felé nem látni a végét. A lovagok szétszóródnak, nem találni gyorsításra alkalmas hosszabb tiszta sávot. Nem lehet sorrendet megállapítani. Csak a felvert madárrajok jelzik, merre lehetnek a hírhozók.

Másfél óra kocogás után a mezőny végre elhagyja a bozótost. Újra sík terület következik. A lovagok vágtára ösztökélik a marhányaikat. A mezőny kezd széthúzódni. Élen Korcsola, Becherov fél hosszal, Biztos 2 hosszal lemaradva követi. Ilappan rosszul osztotta be az erejét, a középmezőnyben poroszkál. De hol van Mácsonya?

Befutó

Az őrség harangozásával jelzi, hogy a lovagok a célegyenesbe fordultak. Mungekarok rohannak a totemházhoz vezető út 2 oldalára, hogy minél jobb helyről láthassák a befutót.

Totemház lépcsőjére kivonul Gabur, Hargita és a családfők.

Elsőnek Igásnyokétoj érkezik célba. 2 marhányhosszal Námis követi, fél fejjel lemaradva Mivan ér célba. Marhányokat elvezetik, mungekarok elindulnak a bukmékerekhez.

Lovagok érkezési sorrendben kiáltva jelentik Gaburnak, hogy a Szépen Szóló Madár dalától fog meggyógyulni. Gabur barátságosan mosolyog, de nem ért semmit. Hargita türelmesen kivárja az utolsó jelentést is.

– De hova tűnt Mácsonya? ­– kérdezi Hargita.

– Utoljára a Piócás ároknál láttuk.

– Mácsonya talán már hozza az orvosságot?

Legények szótlanul szétrajzanak a Szépen Szólót keresni.

 

Előző rész >

Következő rész >

Tartalomjegyzék >

Klopédia >

A bejegyzés trackback címe:

https://hejakutmacsonya.blog.hu/api/trackback/id/tr516495598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása